Uusi nollatutkimus GMO:ista

Paremman lukuelämyksen saavuttaaksesi laita tämä kappale soimaan.

Turkish Journal of Biology -julkaisussa ilmestyi viime vuonna huvittava tutkimus (ei aukea itsellä Chromessa), jota GMWatch-sivusto kutsuu ”yksityiskohtaiseksi”. Sivuston mukaan tutkimus kuulema osoittaa siirtogeenisen maissin ja soijan aiheuttavan vahinkoa mm. DNA:lle, munuaisille, maksalle ja kiveksille. Tutkimuksessa siirtogeenistä ruokaa saavien rottien ateriat koostuivat maissista (60 %) ja soijasta (34 %) ja kontrolliryhmän ruoka sisälsi vehnää proteiinin lähteenä. Hieno homma! Heti kättelyssä koeasetelma on reisillä, koska ruuat eivät olleet samanlaisia siirtogeeniä lukuun ottamatta. Pitäisikö uskoa, että ruuassa ei ole muuta eroa kuin siirtogeeni?

 

Tutkimuksen ongelmat eivät lopu tähän. Siirtogeenisten kasvien läsnäolo varmistettiin PCR:llä, mutta tutkijoilla ei ole mitään käryä kuinka suuri osa maissista ja soijasta oli muunneltua. Tutkimuksen tuloksetkaan eivät käy järkeen. Tutkijat tarkastelivat mm. poikkeavuuksia kromosomeissa eri ryhiltä, mutta minkäänlaista annosvastetta ei nähdä rotissa, jotka söivät gm-ruokaa 30, 60 ja 90 päivää (kuva 1). Miten tulkita dataa, jonka mukaan gm-ruoka aiheuttaa enemmän poikkeavuuksia kromosomeissa, jos sitä syö 60 päivää kuin 90 päivää?

kromosomipoikkeavuus Kuva 1. Kromosomipoikkeavuuksien määrä eri rottaryhmillä. Kuvan lähde: Orabyn ja kumppaneiden tutkimus.

Tämä tutkimus ei todellisuudessa osoita mitään. Kauanko kestää ennen kuin Magneettimedia, Safkatutka ja kumppanit alkavat hehkuttamaan tätä tutkimusta?

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s