Maailma on miesten! Naiset ehkäisköön.

Kemikaalicocktailissa kuhisee. Nimimerkki noora on kirjoittanut kriittisen artikkelin e-pillereiden haitoista. Artikkeli perustuu hieman valikoiden Ylen uutiseen erään miehille tarkoitetun hormonaalisen ehkäisyn tutkimuksen lopettamisesta. Uutinen itsessään on asiallinen, mutta noora poimii jutusta palasia sivuuttaen hyvin oleellisia faktoja. Näistä kohta lisää.

Noora viittaa tekstissään Saariston ja kumppaneiden Hormones and Behavior-tiedejulkaisussa ilmestyneeseen tutkimukseen ja väittää e-pillereistä peräisin olevien hormoneiden häiritsevät kalojen hormonitoimintaa ja mahdollisesti niiden lisääntymistä. Tutkimuksessa altistettiin hietatokkoja 17-alfa-etinyyliestradiolille (EE2) 1-4 viikon ajan kahdessa eri pitoisuudessa sekä kontrollissa. Kokeessa havaittiin hormonia saaneilla kaloilla pienemmät kokoerot paritelleiden ja parittelemattomien urosten välillä kuin kontrolliryhmässä. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa johtaa seksuaalivalinnan ylläpitämien ominaisuuksien katoamiseen tutkituilla kaloilla. Tämä tutkimus ei kuitenkaan kerro kuinka suuri osuus ehkäisypillereillä on vesistöjen kuormituksessa.

Environmental Science & Technology-tiedelehdessä julkaistu critical review-artikkeli käy läpi estrogeenien eri lähteet ja kuinka suuren osuuden ehkäisypillereistä tuleva EE2 kattaa tästä. Artikkelin mukaan erilaisia estrogeenien lähteitä ovat mm. karjan kasvatus, maanviljely ja teollisuus. Myös jokaisen ihmisen virtsan mukana pääsee erilaisia estrogeenejä. Tutkijoiden mukaan pillereistä tuleva EE2, joka on vahvempi estrogeeni kuin ihmisestä tulevat E1, E2 ja E3, aiheuttaa vain 1 % estrogeenipäästöt vesistöihin virtsan kautta (kuva 1). Mainitaan hauskana faktana, että todellisia hormonitehtaita ovat raskaana olevat naiset. Miehet erittävät estrogeeniä keskimäärin 7 µg päivässä, mutta raskaana olevat naiset yltävät 6859 µg:aan per päivä.
Kuva

Kuva 1. Eri ihmisryhmien osuudet estrogeenien erittämisestä virtsan kautta.

Artikkelin mukaan ehkäisypillereistä löytyvän EE2:n ennustettu pitoisuus USA:n juomavedessä on pienin verrattuna ihmisen itse tuottamiin yhdisteisiin yhdessä ruuan kautta saatujen estrogeenien pitoisuuteen. Jopa silloin kun EE2:n vahvuus suhteutetaan. Tutkijat huomauttavat, että ehkäisypillerit eivät ole ainoa terveydenhuollon tuottama estrogeenien lähde. Hormonikorvausterapia yhdessä eläimille määrättyjen lääkkeiden kanssa kattavat suurimman osan vuodessa määrättyjen estrogeenien osuudesta. Vaikka ehkäisyn takia vesistöihin pääsevän estrogeenin osuus on pienin verrattuna muihin lähteisiin, se saattaa tutkijoiden mukaan olla osallisena akvaattisten lajien feminisaatioon.

Noora siirtyy kaloista miehiin ja pohtii miksi sivuvaikutuksia hyväksytään enemmän naisilla kuin miehillä. Hän listaa aknen, lihomisen, mielialavaihteluiden ja haluttomuuden pillereiden haittavaikutuksiksi. E-pillereiden tiedetään vähentävän aknen oireita verrattuna plaseboon ja Duodecimin terveyskirjaston mukaan edellämainitut oireet helpottuvat yleensä, kun kuuria jatketaan. Huvittavaa tässä on se, että nooran itse lainaama uutinen kertoo miksi haittoja hyväksytään enemmän naisilla kuin miehillä:

”Raskaana olevalla naisella on aina jonkinlainen terveysriski, mutta miehelle terveysriskiä ei muodostu lapsen siittämisestä. Henkisellä puolella tietenkin voi jotain tulla, jos lapsi ei ole toivottu.”

Esimerkiksi voidaan ottaa nooran mainitsema veritulpan riski. Ehkäisypillereitä käyttävillä riski on hieman suurempi kuin ei-käyttäjillä, mutta raskaana olevilla naisilla riski on huomattavasti suurempi kuin pillereitä syövillä. Suurimmassa riskissä ovat synnyttäneet naiset (kuva 2).

Kuva

Kuva 2. Naisten määrä, jotka saava veritulpan per 10 000 naisvuotta. Lähde: FDA

Noora väittää ettei naisista välitetä, joten ei ole väliä, vaikka uusissa drospirenonia sisältävissä ehkäisyissä on suurempi veritulpan riski. Kirjoittaja jättää taas sopivasti oleellisen tiedon mainitsematta lainaamastaan uutisesta:

”Yhdistelmäehkäisy muun muassa vähentää munasarjasyövän riskiä ja jopa puolittaa kohdun runko-osan syövän riskin.”

”Ehkäisyyn liittyvä riski on siis aina matalampi kuin raskauteen liittyvä veritulppariski.”

Tyylilleen uskollisena noora jättää mainitsematta omien lähteidensä tietoja vaatiessaan miesten vuoroa olla ”koekaniineina”. Ylen uutisessa miesten hormonaalisesta ehkäisyssä kerrotaan selvästi miksi miesten ehkäisy ei ole yhtä helppo ongelma kuin naisten ehkäisy:

”Keltarauhashormonia käytetään osana naisten e-pillereitä ja yksinään minipillereissä. Naisilla yhdistelmäpillerit estävät munarakkulan puhkeamisen, miehillä potentiaalisen hormonivalmisteen täytyisi estää siittiötuotanto kokonaan. Niitä riittää; uusia siittiöitä kehittyy noin tuhat sekunnissa miehen koko eliniän ajan.

– Miehellä täytyisi olla jatkuva täysjarru päällä, naisen ehkäisyssä riittää huomattavasti vähäisempi, Toppari summaa.”

Ehkäisypillereillä on lieviä sivuvaikutuksia, mutta käytöstä saadut hyödyt ovat huomattavasti suurremmat. YTHS ja Duodecimin terveyskirjasto listaavat e-pillereiden positiivisiksi vaikutuksiksi pienentyneen riskin sairastua myoomiaan, endometrioosiaan, munasarjakystiaan ja sisäsynnytintulehduksiin, vuotojen säännöllistyminen ja niiden niukkuus sekä kivottomuus. Yhdistelmäpillerit auttavat myös niitä, jotka kärsivät aknesta, rasvaisista hiuksista ja ihosta tai liiallisesta karvankasvusta.

Mainokset

2 comments

 1. Mutta aurallisesta migreenistä kärsivät eivät voi käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä. Tämä lienee ihan tutkittu tieto, koska terveydenhoitohenkilöstö siihen vetoaa.
  Omalta kohdaltani voin sanoa, että lopetettuani pillereiden käytön (20 vuoden jälkeen) mieliala tasoittui ja oireet helpottuivat. Tällä ei kuitenkaan mielestäsi liene mitään merkitystä, koska minusta ei ole tehty tieteellistä tutkimusta?

  1. Hei Nuppu,

   Olet oikeassa, että pillerit eivät sovi kaikille. Esimerkiksi mainitsemasi aurallinen migreeni on este. Myös merkittävä ylipaino ja tupakointi voivat olla este e-pillereiden käytölle. Tämän takia pillereiden aloittamisesta pitää keskustella lääkärin kanssa, joka tilanteen mukaan kirjoittaa reseptin.

   Hyvä jos olet kokenut pillereiden lopettamisella olleen positiivisia vaikutuksia. Jokainen meistä on vapaa tekemään omat päätöksensä. Kirjoitukseni kannalta sillä ei ole kuitenkaan merkitystä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s