Verkkomedia vauhdissa: ”Geenimanipuloitu DNA voi siirtyä ravinnosta ihmisiin”.

Verkkomedia toi jälleen kerran kortensa kekoon taistelussa GMO:ta vastaan. Netissä julkaistussa kirjoituksessa pelotellaan, että geenimuunnellusta ruuasta peräisin oleva DNA saattaa päätyä ihmiseen. Onko nyt aika repiä peliverkkarit vai meneekö Verkkomedia pahasti metsään?

Verkkomedian ”uutisointi” pohjaa PLOS ONE-tiedejulkaisussa julkaistuun Sándor Spisákin ja kumppaneiden artikkeliin, jonka mukaan ravinnosta peräisin oleva DNA voi päätyä ihmisen verenkiertoon. Ei ole väliä onko DNA peräisin luomuruuasta vai GMO:sta, mutta Verkkomedia on päättänyt pelotella ihmisiä jälkimmäisestä. Aikaisemman käsityksen mukaan ravinnosta peräisin olevat proteiinit ja DNA hajoitetaan ruuansulatuselimistössä aminohapoiksi ja nukleiinihapoiksi. Artikkeli tuo yhteen näyttöä neljästä tutkimuksesta, joiden mukaan pätkiä DNA:ta tai jopa kokonaisia geenejä saattaa selviytyä verenkiertoon asti.

Spisákin ja kumppaneiden johtopäätös ei ole missään nimessä todistettu tai varma. Artikkelin kommenteissa Rich Lusk Michiganin yliopistosta ehdottaa todennäköisempää johtopäätöstä: kontaminaatiota. Lusk kirjoittaa, että tutkimuksista puuttui kontrolli, joka paljastaisi mahdollisen kontaminaation. Hän toisti kokeen näytteillä, jotka eivät olleet missään kontaktissa ruuan kanssa ja sai samanlaisia tuloksia. Tulokset lähetetään julkaistaviksi kunhan artikkeli on viimeistelty.

Vaikka geenejä päätyisikin verenkiertoon, ne eivät yksinään voi tehdä mitään. Geenit ovat yksinkertaisesti ohjeita proteiinien valmistamiseen. Jotta geenin perusteella voidaan tehdä proteiinia, vaaditaan useiden eri molekyylien yhteistoimintaa. Proteiinien valmistus tapahtuu solun sisällä, josta löytyvät tarvittavat entsyymit ja rakennusaineet. Sitä ei tapahdu virtaavassa veressä, jossa ruuasta peräisin olevaa DNA:ta on havaittu.

Vieras DNA ei voi kulkeutua ihmisen solujen sisään ja liittyä osaksi genomia, koska solukalvot ovat tarkkoja siitä mitä päästävät läpi. DNA on negatiivisesti varautunut hydrofiilinen molekyyli, jota solukalvo ei päästä läpi. Geenien saaminen halutun solun sisään vaatii esimerkiksi geeni pyssynλ-faagin tai elektroporaation. Muutenhan GMO:iden valmistus olisi lähes yhtä helppoa kuin roskan julkaiseminen Verkkomediassa.

Verkkomedia siis pelottelee turhaan GM-ruuasta ja jättää sopivasti mainitsematta, että artikkelin perusteella DNA:ta voi päätyä verenkiertoon vaikka kotimaisista mustikoistakin. GM-ruokaa on tutkittu laajasti ja viime vuonna julkaistiin Critical Reviews in Biotechnology-tiedejulkaisun sivuilla yhteenveto viimeisen kymmenen vuoden aikana julkaistusta 1783:sta artikkelista, jotka käsittelevät GM-viljelyskasvien turvallisuutta. Artikkelissa sanotaan:

”We have reviewed the scientific literature on GE crop safety for the last 10 years that catches the scientific consensus matured since GE plants became widely cultivated worldwide, and we can conclude that the scientific research conducted so far has not detected any significant hazard directly connected with the use of GM crops.”

Voidaanko jättää peliverkkarit repimättä GM-ruuan takia eikä uskota Verkkomediaa?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s